sobota 25. januára 2014

Recepty krétskej kuchyne I.

Jednoduché Paximadi 


Potrebujeme:
Špeciálne sucháre Paximadi
Paradajky
Syr - Feta alebo Myzithra
Olivový olej
Oregano, soľ

Paradajku a syr najemno pokrájame alebo postrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme oregano olivový olej a dobre premiešame. Ak je treba pridáme štipku soli (pozor syr Feta je slaný!). Namiesto oregana môžeme použiť aj mladú cibuľku alebo pažítku. Jednoduché paximadi sú vynikajúce k vínu, ako raňajky, predjedlo či olovrant.


Pravý Choriatiko šalát

Potrebujeme:


Paradajky
Uhorku
Cibuľu
Olivy 
Feta
Olivový olej
Soľ, oregano

Paradajky, uhorky a cibuľu pokrájame na menšie kúsky. Osolíme, posypeme oreganom premiešame a polejeme olivovým olejom. Pridáme nakrájanú Fetu a olivy. Podľa chuti zelené alebo čierne. Prípadne oboje. Ihneď podávame. Šalát sa nikdy nepripravuje niekoľko hodín dopredu, vždy sa podáva čerstvo pripravený s chlebom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára