Kvalita vín z Kréty bola vyhlásená už v antických dobách. Aj dnes patrí
Kréta k významným producentom vína. Podľa medzinárodných štatistík každá
piata fľaša vína v Grécku pochádza práve z Kréty. Vďaka skvelému
podnebiu po celý rok (ostrov patrí k najslnečnejším oblastiam v Stredozemí), nadmorskej výške a vytrvalej práci človeka existujú
na ostrove tri chránené oblasti pôvodu (AOC) a to Peza, Sitia a
Archanes. Všetky tri oblasti dávajú kvalitné jedinečné červené vína z odrôd
Mandilaria a Kotsifalis, ktoré sa niekedy kombinujú aj so
Syrah alebo Grenache, Rouge či Carignan. Červené vína z Kréty majú
rubínovú farbu, sú husté, plné chuti. Podávajú sa pri teplote okolo
13-15°C. Hodia sa k červenému mäsu, vyzretým syrom ale aj ku grilovanej
zelenine.
K lahôdkam v oblasti vín patria ružové vína týchto odrôd. Majú svetločervenú farbu, s vôňou po červenom ovocí. Chuť je svieža a ľahká. Podávame pri teplote okolo 12-13°C. Výborne sa hodia nielen k zelenine či bielemu mäsu ale aj rybám a morským príšerkám či k ovociu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára