piatok 24. januára 2014

Mandilaria a Kostifalis.

Kvalita vín z Kréty bola vyhlásená už v antických dobách. Aj dnes patrí Kréta k významným producentom vína. Podľa medzinárodných štatistík každá piata fľaša vína v Grécku pochádza práve z Kréty. Vďaka skvelému podnebiu po celý rok (ostrov patrí k najslnečnejším oblastiam v Stredozemí), nadmorskej výške a vytrvalej práci človeka existujú na ostrove tri chránené oblasti pôvodu (AOC) a to Peza, Sitia a Archanes. Všetky tri oblasti dávajú kvalitné jedinečné červené vína z odrôd Mandilaria a Kotsifalis, ktoré sa niekedy kombinujú aj so Syrah alebo Grenache, Rouge či Carignan. Červené vína z Kréty majú rubínovú farbu, sú husté, plné chuti. Podávajú sa pri teplote okolo 13-15°C. Hodia sa k červenému mäsu, vyzretým syrom ale aj ku grilovanej zelenine.
K lahôdkam v oblasti vín patria ružové vína týchto odrôd. Majú svetločervenú farbu, s vôňou po červenom ovocí. Chuť je svieža a ľahká. Podávame pri teplote okolo 12-13°C. Výborne sa hodia nielen k zelenine či bielemu mäsu ale aj rybám a morským príšerkám či k ovociu.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára