sobota 8. februára 2014

Korenie - Majoránka, Oregano.

Majoránka záhradná (Origanum majorana, syn. Majorana hortensis), (ľudovo majoránka) je rastlina z čeľade hluchavkovitých(Lamiaceae). Používa sa ako korenie na dochucovanie polievok, omáčiek ale aj  mäsitých jedál. Má vynikajúce účinky na trávenie. Preto sa pridáva do jedál zo strukovín, kapusty, mäsových a ťažkých jedál bohatých na tuk. Vynikajúco dopĺňa chuť diviny alebo vnútornostiam. Je neodmysliteľnou súčasťou napríklad gulášu či zemiakových placiek. Hodí sa však aj do zeleninových jedál ako aj na šaláty. Používame ju tak sušenú ako aj čerstvú. Jej výhodou je, že nestráca svoju aromu a vynikajúco sa dopĺňa napríklad s Tymiánom. Povzbudzuje chuť do jedla a podporuje tvorbu alúdočných štiav. Uvoľňuje kŕče, posyľňuje nervový systém a pôsobí proti nafukovaniu. Rovako má blahodárne účinky pri ženských ochoreniach. Používame ju aj na čaj. Pomáha napríklad pri bolestiach hlavy.

Dobromyseľ obecná (Origanum vulgare L.) alebo Oregano je rastlina z čeľade hluchavkovitých. Využíva sa ako korenie ale aj ako liečivo. Vňať obsahuje asi 0,4% silice (hlavne thymol a karvakrol) a asi 8% trieslovin, horčiny, tanin tekavý olej, gumopryskyrici, antioxidanty a ďalšie látky. Vňať sa používa predovšetkým ako korenie (pod názvom oregano); typickým použitím je na pizzu. Okrem  toho je neodmysliteľnou súčasťou provensálskeho korenia. Chuť je výrazná, ale odlišná od majoránky. Zbiera sa kvetnúca vňať bez plodov.
Používa sa tiež v liečiteľstve pre svoje aseptické, protizápalové účinky, uľahčuje odkašlávanie a zvyšuje vylučovanie žlče. Droga je silným prostriedkom na uvoľnenie kŕčov pri stiahnutí hladkého svalstva (spazmolytikum).  Používa sa aj ako čaj, obklady či do kúpeľa. A niečo pre zaujímavosť: Farbivo nachádzajúce sa vo vňati sa donedávna používalo na farbenie ovčej vlny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára